شما میتوانید در این مقاله دربارهی پس فرستادنهای خشن در مرز زمینی یونان با ترکیه اطلاعاتی کسب کنید، شامل:
- شهادتها و گزارشهایی دربارهی پس فرستادنها
- حقوقتان و کارهایی که میتوانید بکنید
اگر هر سوال دیگری دربارهی شرایط در مرز زمینی دارید، لطفا روی فیسبوک به ما پیام بدهید. ما تمام تلاشمان را میکنیم تا در سریعترین زمان ممکن به شما پاسخ بدهیم.
هر دو سمت مرز یونان-ترکیه توسط پلیس مرزی و نیروهای نظامی تحت کنترل و گشتزنی است.
یونان: پس فرستادنهای خشن در مرز ترکیه https://t.co/NEMAdzVsT5
دیدبان حقوق بشر (@hrw) روز 18 دسامبر 2018
سازمان شورای یونانی برای پناهندگان (GCR) گزارش میدهد که تعداد مواردی که پلیس یونان پناهجویان و مهاجران را از مرز با ترکیه بازگردانده که به پس فرستادن موسوم است، اخیرا در حال افزایش است. این سازمان اعلام کرد «این یک رفتار سیستماتیک توسط پلیس یونان است که حقوق بنیادین بشر را نقض میکند».
شورای یونانی برای پناهندگان (GCR)، انجمن پشتیبانی اجتماعی برای جوانان و حقوق بشر 360 یک گزارش در ماه دسامبر منتشر کرده است که حاوی 39 شهادت از افرادی است که تلاش کردهاند تا از مرز اوروس (Evros) با ترکیه با یونان وارد شوند.
بر اساس این گزارش، در میان قربانیان خانوادههای بزرگ، زنان حامله، قربانیان شکنجه و همچنین کودکان قرار دارند. تمام شهادتهای آنان روندهای مشابهی را نشان میدهد که شامل بازداشت خودسرانه در ایستگاههای پلیس با شرایط بسیار بد بهداشتی، بهکارگیری خشونت، تخریب اموال و انتقال این افراد به قایقهایی با جمعیت بسیار زیاد برای رفتن به سمت دیگر رودخانه است.
تعدادی از این شهادتها در پایین آمده است:
یک شهروند 18-ساله اهل الجزایر: «دوست من مورد ضرب و شتم شدیدی قرار گرفته بود، بهطوری که وقتی (پلیس) ما را به ترکیه برگرداند، او باید در بیمارستان بستری میشد ... آنها یک کامیون خبر کردند که یک قایق بادی که برای بازپس فرستادن ما استفاده شده بود را حمل میکرد. آنها تمام اموال ما از جمله لباسهایمان را گرفتند، بهطوریکه فقط لباس زیرمان باقی ماند.»
یک شهروند 21-ساله اهل مصر: «در لحظههای تصادفی، بدون هیچ اخطار قبلی، آنها شروع به مشت زدن و کتک زدن ما میکردند ... در انبار لباس، آنها یک بازرسی بدنی دیگر انجام دادند، پول و تلفنهای همراه ما را گرفتند، و از ما خواستند لباسهایمان را درآوریم. آنها همهی گروه را مجبور کردند تا رو به دیوار زانو بزنند. آنها ما را بدون غذا و آب آنجا نگهداشتند ... آنها ما را به سمت رودخانه بردند، ما را مجبور کردند سوار قایق شویم و ما را به ترکیه برگرداندند.»
یک شهروند27-ساله اهل سوریه: «ما [به ماموران پلیس] مدارکی که داشتیم را نشان دادیم، و پلیس آنها را پاره پاره کرد. آنها ما را دستگیر کردند و ما را به سلول نگهداری بردند. در آن زمان ما 7 فر بودیم، 3 زن، 3 کودک، برادرم و من ... آنها تمام چیزهایی که داشتیم را از کیفهایمان بیرون ریختند و از ما گوشیهای موبایل و پولهایمان را خواستند. آنها پولهایمان را پس دادند، اما موبایلهایمان را جلوی چشمهایمان شکستند. در تمام طول این مدت آب و غذا به ما داده نشد. آنها حتی شیشه شیر بچه که همراه ما بود را شکستند. افراد بیشتری درون سلول بودند، بدون هیچ مقرراتی برای نگهداشتن زنان و کودکان در سلولهای جداگانه. در آنجا 8 تختخواب و یک توالت بود. ما از توالت آب میخوردیم چون آنها به ما آب نمیدادند.»
کمیساریای عالی ملل متحد در امور پناهندگان (UNHCR) نیز بهطور علنی دربارهی گزارش منتشر شده توسط دیدبان حقوق بشر در ماه دسامبر که 24 مورد از پس فرستادن و خشونت در اوروس (Evros) را همراه با عکسهایی از مردان با زخمهای شدید روی پوست کمرشان که ناشی از حملهی پلیس یونان بود منتشر کرده، اظهار نگرانی کرده است.
من چه حقوقی دارم و چه کارهای میتوانم بکنم؟
گزارشهای مبتنی بر بازداشت خودسرانه، خشونتهایی که ماموران مرزی مرتکب میشوند، و شرایط بد در مراکز بازداشت برخلاف مقررات حقوق بینالملل دربارهی حقوق بشر و حمایت از پناهندگان است. این مقررات به شما حق برخورداری از رفتار قانونی منصفانه و ممانعت از شکنجه یا رفتارهای تحقیرآمیز با زندانیان را اعطا میکنند.
وکلایی که در سازمان همبستگی اکنون (SolidarityNow) هستند میگویند که اگر از مرز عبور کردید و با پلیس یونان روبرو شدید، از این حقوق برخوردارید که:
- درخواست پناهجویی بکنید و بخواهید که این درخواست ثبت شود
- درخواست کمک حقوقی بکنید
- درخواست مترجم بکنید
اگر بازداشت شدید، این حق را دارید که بدانید به چه چیزی متهم شدهاید و برای مقابله با این اتهام چه روندی را باید طی کنید ـــ البته این حق معمولا در عمل رعایت نمیشود.
اگر مقامات مربوطه به درخواستهای بالا جواب ندادند یا اینکه اگر شما خواستید تجربهتان را گزارش کنید، میتوانید تماس بگیرید با:
- شورای یونانی برای پناهندگان (GCR)
- کمیساریای عالی ملل متحد در امور پناهندگان (UNHCR) به ایمیل great@unhcr.org
- بازرس یونانی (Ombudsman)
- فرانتکس (Frontex)، آژانس مرزی اروپا و حفاظت از ساحل
فرانتکس از روند شکایت خود برای نظارت بر اینکه آیا حقوق بنیادین شما در تمام عملیاتهای مرزی رعایت شده یا نه استفاده میکند.
شما همچنین میتوانید با دیدبان حقوق بشر که شهادتها را بهمنظور افزایش آگاهی دربارهی نقض حقوق بشر و تلاش برای پایان دادن به این سیاستها جمعآوری میکند، تماس بگیرید. البته آنها نمیتوانند شکایت رسمی از طرف شما ارائه کنند یا پشتیبانی حقوقی به شما ارائه کنند.
از اینجا اطلاعات بیشتری دربارهی آنچه میتوانید انتظار داشته باشید و دربارهی نحوهی درخواست پناهجویی وقتی از طریق مرز زمینی یونان به اوروس (Evros) میرسید، ببینید.
همچنین میتوانید دربارهی دیگر خطراتی که ممکن است در مرز با آنها روبرو شوید، از جمله غرق شدن، هیپوترمی (کاهش شدید فشار خون) و حادثه در راهآهن بیشتر بخوانید از اینجا.
عکس روی جلد: کنستانتینوس تساکالیدیس (Konstantinos Tsakalidis)/ الجزیره (رنگ عکس کمی ویرایش شده است)
توییت و ویدئو: دیدبان حقوق بشر