Ξεκίνησαν οι εγγραφές και στα δημόσια νηπιαγωγεία

Ανοίγουν τα ελληνικά νηπιαγωγεία για τα προσφυγόπουλα που βρίσκονται στην ηλικία των 5 ετών!

Το δημόσιο νηπιαγωγείο στην Ελλάδα είναι δωρεάν, εντάσσεται στην υποχρεωτική εκπαίδευση και είναι ανοιχτό για όλα τα παιδιά που ζουν στη χώρα.

Όλα τα παιδιά που γεννήθηκαν το 2012 μπορούν να εγγραφούν στο πλησιέστερο νηπιαγωγείο.

Δεν θα λειτουργήσουν ειδικές τάξεις υποδοχής – τα παιδιά θα παρακολουθήσουν το κανονικό πρόγραμμα του νηπιαγωγείου, μαζί με τα ελληνόπουλα.

Το ελληνικό Υπουργείο Παιδείας ενθαρρύνει όλες τις οικογένειες προσφύγων που ζουν στη χώρα μας να εγγράψουν τα παιδιά αυτής της ηλικίας στο δημόσιο νηπιαγωγείο που βρίσκεται κοντά στην περιοχή όπου ζουν.

Κι αν δεν έχω σκοπό να μείνω στην Ελλάδα;

Τα παιδιά σας μπορούν να παρακολουθήσουν το νηπιαγωγείο, ακόμα κι αν περιμένετε Μετεγκατάσταση ή Επανένωση Οικογένειας σε κάποια άλλη χώρα.

Η εγγραφή των παιδιών στο νηπιαγωγείο δεν θα επηρεάσει ούτε το αν, ούτε το πότε θα μπορέσετε να φύγετε από την Ελλάδα.

Πώς μπορεί να εγγραφεί το παιδί μου;

Θα πρέπει να επισκεφτείτε το πλησιέστερο σε εσάς νηπιαγωγείο και να ζητήσετε την εγγραφή του παιδιού σας.

Το ελληνικό Υπουργείο Παιδείας συμβουλεύει να κινηθείτε γρήγορα και να εγγράψετε τα παιδιά σας στο νηπιαγωγείο πριν το τέλος Οκτωβρίου.

Όσο πιο νωρίς εγγραφούν τα παιδιά, τόσο πιο εύκολο θα είναι για εκείνα να ενταχθούν μέσα στην τάξη. Επίσης θα βοηθήσει πάρα πολύ τους δασκάλους, για να μπορέσουν να σχεδιάσουν τις κατάλληλες δραστηριότητες για την τρέχουσα σχολική χρονιά.

Αν είναι δυνατόν, ζητήστε βοήθεια από την κοινωνική υπηρεσία κάποιας ΜΚΟ.

Αν πάτε μόνοι στο σχολείο και δεν μιλάτε Ελληνικά ή Αγγλικά, μπορείτε να έχετε μαζί σας αυτό το γράμμα (σε Ελληνικά, Αγγλικά, Αραβικά, Φαρσί και Ουρντού). Με το γράμμα αυτό ζητάτε από το σχολείο να δεχθεί την εγγραφή του παιδιού σας.

Φροντίστε να πάρετε έναν αριθμό για την αίτησή σας!

Αυτός ο αριθμός στην Ελλάδα ονομάζεται «αριθμός πρωτοκόλλου» και θα σας φανεί χρήσιμος, αν αντιμετωπίσετε κάποιο πρόβλημα και χρειαστεί να το αναφέρετε — για παράδειγμα, αν δεν υπάρχουν θέσεις στο πλησιέστερο νηπιαγωγείο, αν ο διευθυντής δεν δεχθεί την εγγραφή του παιδιού ή αν σας αντιμετώπισαν με προκατάληψη.

Αξίζει να γνωρίζετε ότι σε ορισμένες πυκνο-κατοικημένες αστικές περιοχές, οι θέσεις στα δημόσια νηπιαγωγεία είναι περιορισμένες και είναι πιθανόν να μην μπορεί να γίνει η εγγραφή του παιδιού σας.

Την ίδια δυσκολία να βρουν μια θέση σε δημόσια νηπιαγωγεία αντιμετωπίζουν επίσης αρκετές ελληνικές οικογένειες.

Ποια χαρτιά χρειάζεται να έχω μαζί;

  • Βιβλιάριο Υγείας ή Βιβλιάριο Εμβολιασμών. Δείτε εδώ πώς μπορούν να εμβολιαστούν τα παιδιά σας (στα Αγγλικά).
  • Βεβαίωση Μόνιμης Κατοικίας. Αν μένετε σε διαμέρισμα που ενοικιάζετε οι ίδιοι, μπορείτε να πάρετε ένα λογαριασμό ηλεκτρικού στο όνομά σας. Δείτε επίσης πώς μπορείτε να πάρετε βεβαίωση κατοικίας εδώ (στα Αγγλικά).
  • Το τρίπτυχο Προ-Καταγραφής ή Πλήρους Καταγραφής ή την Άδεια Διαμονής των παιδιών. Το σχολείο θα κρατήσει αντίγραφα.

Αν σας λείπει κάποιο έγγραφο, μην ανησυχείτε. Η διεύθυνση του νηπιαγωγείου θα πρέπει να δεχθεί την εγγραφή του παιδιού.

Κατά τη διάρκεια της εγγραφής, το σχολείο θα σας δώσει ένα έντυπο (πιστοποιητικό υγείας), με το οποίο πρέπει να επισκεφτείτε ένα δημόσιο κέντρο υγείας ή νοσοκομείο. Εκεί ένας γιατρός θα εξετάσει δωρεάν το παιδί σας και θα υπογράψει πάνω σε αυτό το χαρτί, ότι είναι υγιές και ότι μπορεί να αθληθεί. Στη συνέχεια θα πρέπει να πάτε αυτό το χαρτί πίσω στο σχολείο. Μπορείτε επίσης να δείτε και να τυπώσετε αυτό το έντυπο εδώ.

Αν μένω σε επίσημη δομή φιλοξενίας;

Το παιδί σας μπορεί να πάει είτε σε κάποιο γειτονικό δημόσιο νηπιαγωγείο ή να περιμένει τη λειτουργία ενός νηπιαγωγείου μέσα στην επίσημη δομή φιλοξενίας όπου διαμένετε.

Το Υπουργείο Παιδείας προγραμματίζει, μέσα σε αυτή τη σχολική χρονιά. να λειτουργήσει νηπιαγωγεία στο σύνολο των περίπου 30 δομών φιλοξενίας, σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Τα νηπιαγωγεία αυτά, ωστόσο, δεν θα είναι έτοιμα να λειτουργήσουν, τουλάχιστον μέχρι τον Νοέμβριο, καθώς έχουν καθυστερήσει μια σειρά από γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Μπορείτε να ζητήσετε πληροφορίες και βοήθεια από τους εργαζόμενους σε κάποια ΜΚΟ ή από τους Συντονιστές Εκπαίδευσης Προσφύγων που έχουν διοριστεί από το Υπουργείο Παιδείας και εργάζονται μέσα στις Δομές Φιλοξενίας.

Αν αντιμετωπίσετε κάποιο πρόβλημα

Αν αντιμετωπίσετε οποιοδήποτε πρόβλημα που αφορά την εγγραφή του παιδιού σας στο νηπιαγωγείο, στείλτε ένα email, στη γλώσσα σας, στο eswg.greece@gmail.com.

Θα χρειαστεί στο email να αναφέρετε τον «αριθμό πρωτοκόλου» και το συγκεκριμένο σχολείο όπου πήγατε.

Το email σας θα φτάσει στην ομάδα του Υπουργείου Παιδείας που ασχολείται με την εκπαίδευση προσφύγων. Ωστόσο κανείς δεν μπορεί να σας υποσχεθεί ότι στέλνοντας το email θα μπορέσει να βρεθεί μια λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζετε.

Μπορείτε επίσης να επικοινωνήσετε μαζί μας και θα προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε.

Θα πάρει βεβεαίωση το παιδί μου, τελειώνοντας το νηπιαγωγείο;

Ναι, το παιδί σας, τελειώνοντας στο νηπιαγωγείο θα πάρει ένα απολυτήριο.

Είναι μια βεβαίωση ότι παρακολούθησε το νηπιαγωγείο, η οποία θα διευκολύνει την εγγραφή του στο Δημοτικό σχολείο, την επόμενη χρονιά.