Σχολείο για παιδιά από 6 έως 15 ετών

Στην Ελλάδα, τα δημόσια δημοτικά σχολεία είναι δωρεάν και ανοιχτά για όλες/ους.

Το Ελληνικό κράτος πληρώνει για τα βιβλία των παιδιών σας, όμως, δεν καλύπτει τα έξοδα για τα σχολικά είδη ή για τη μεταφορά από το σπίτι στο σχολείο.

Βασικές πληροφορίες για την εγγραφή σε δημοτικό σχολείο για το σχολικό έτος 2018-2019

  • Όλα τα παιδιά που έχουν γεννηθεί το 2012 αναμένεται να εγγραφούν στο πλησιέστερο δημοτικό σχολείο φέτος, ώστε να παρακολουθήσουν τα μαθήματα της πρώτης τάξης.
  • Η περίοδος των εγγραφών είναι από 2 Μαΐου 2018 έως 18 Μαΐου 2018.
  • Παιδιά που ήδη παρακολουθούν μαθήματα σε δημοτικό σχολείο θα εγγραφούν αυτομάτως στην επόμενη τάξη, στο ίδιο σχολείο.

Τι γίνεται αν δεν προλάβω την προθεσμία των εγγραφών;

Ακόμη κι έτσι, μπορείτε να κάνετε την εγγραφή. Ωστόσο, το Υπουργείο Παιδείας προειδοποιεί ότι οι εγγραφές θα πρέπει να γίνονται εντός της προθεσμίας, ούτως ώστε τα παιδιά σας να εξασφαλίσουν μία θέση στο δημοτικό σχολείο.

Τι γίνεται στην περίπτωση που περιμένω για Οικογενειακή Επανένωση;

Το παιδί σας θα πρέπει να εγγραφεί ακόμη κι αν περιμένετε για Οικογενειακή Επανένωση σε άλλη χώρα. Η εγγραφή δεν επηρεάζει το αν και το πότε θα μπορείτε να φύγετε από την Ελλάδα.

Τα παιδιά μου θα παρακολουθήσουν τάξη υποδοχής στο δημόσιο δημοτικό σχολείο;

Το ελληνικό πρόγραμμα «Ζώνη Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας» προσφέρει εξειδικευμένες τάξεις υποδοχής, αλλά και άλλες βοήθειες, σε παιδιά πρόσφυγες από 6 έως 15 ετών και σε κάθε παιδί που δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει την ελληνική γλώσσα με άνεση. Τα παιδιά μπορούν να παρακολουθήσουν τις τάξεις αυτές αν τις χρειάζονται. Δεν είναι υποχρεωτική η παρακολούθησή τους.

Πέρα από τις τάξεις υποδοχής, τα παιδιά πρόσφυγες θα παρακολουθούν, επίσης, τις κανονικές τάξεις μαζί με Έλληνες μαθητές.

Κατά την έναρξη της σχολικής περιόδου 2018-2019, το Υπουργείο Παιδείας θα ξεκινήσει την οργάνωση τάξεων υποδοχής σε δημοτικά σχολεία ανά την Ελλάδα, αναλόγως με τις ανάγκες που θα υπάρχουν σε κάθε σχολείο.

Primary-School-1

Τι γίνεται αν τα παιδιά μου δε μιλούν καθόλου Ελληνικά;

Για το σχολικό έτος 2018-2019, το Υπουργείο Παιδείας θα συνεχίσει να προσφέρει απογευματινές τάξεις για τα παιδιά που ζουν στα περισσότερα επίσημα κέντρα φιλοξενίας, τα οποία δε μιλούν Ελληνικά ή μόλις έφτασαν στην Ελλάδα.

Οι τάξεις αυτές ξεκινούν στις 2 μ.μ. και ολοκληρώνονται στς 6 μ.μ. και περιλαμβάνουν Ελληνική και Αγγλική γλώσσα, μαθηματικά, γυμναστική, καλλιτεχνικά και πληροφορική.

Παιδιά από 6 έως 15 ετών μπορούν να παρακολουθούν αυτές τις τάξεις, οι οποίες θα γίνονται σε κανονικά σχολεία και είναι προγραμματισμένες να ξεκινήσουν τον Οκτώβριο.

Για περισσότερες πληροφορίες, ρωτήστε το Συντονιστή Εκπαίδευσης Προσφύγων στο κέντρο φιλοξενίας που διαμένετε.

Ποιος μπορεί να με βοηθήσει να κάνω την εγγραφή;

Αν διαμένετε σε διαμερίσματα ή δομές φιλοξενίας που υποστηρίζονται από κάποια οργάνωση, ρωτήστε κάποιον κοινωνικό λειτουργό ή άλλο εργαζόμενο της οργάνωσης για να σας βοηθήσει.

Αν διαμένετε σε κάποιο κέντρο φιλοξενίας, επικοινωνήστε με το Συντονιστή Εκπαίδευσης Προσφύγων του Υπουργείου Παιδείας στη δομή φιλοξενίας.

Αν διαμένετε σε ιδιωτικό χώρο, στείλτε μας ένα μήνυμα στο Facebook και θα προσπαθήσουμε να σας βοηθήσουμε να βρείτε κάποια οργάνωση που θα σας προσφέρει τη βοήθεια που χρειάζεστε.

Πως γίνεται η εγγραφή;

Για να κάνετε την εγγραφή, επισκεφτείτε το πλησιέστερο δημόσιο σχολείο. Μπορείτε να κάνετε την εγγραφή οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια της σχολικής περιόδου. Αν μπορείτε, ζητήστε βοήθεια από κοινωνικό λειτουργό κάποιας οργάνωσης.

Αν πρόκειται να πάτε σε κάποιο σχολείο μόνοι σας και δεν μιλάτε Ελληνικά ή Αγγλικά, μπορείτε να πάρετε μαζί σας αυτό το γράμμα (σε Ελληνικά, English, Arabic, Farsi και Urdu), με το οποίο ζητάτε βοήθεια από το σχολείο για να κάνετε την εγγραφή.

Primary-School-2

Έγγραφα που πρέπει να έχετε μαζί σας

Όταν επισκεφτείτε το σχολείο για να κάνετε την εγγραφή, πρέπει να έχετε μαζί σας:

  • Αποδεικτικό Εμβολιασμού. Δείτε εδώ πως μπορείτε να εμβολιάσετε τα παιδιά σας.
  • Αποδεικτικό Διεύθυνσης Διαμονής. Αν διαμένετε σε ιδιωτικό διαμέρισμα, μπορείτε να πάρετε ένα λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος στον οποίο αναγράφεται η διεύθυνση και το Ονοματεπώνυμό σας. Σε κάθε άλλη περίπτωση, δείτε εδώ πώς μπρείτε να πάρετε Αποδεικτικό Διεύθυνσης Διαμονής.
  • Την κάρτα Προ-Εγγραφής, την κάρτα Πλήρους Εγγραφής ή την Άδεια διαμονής του παιδιού σας. Το σχολείο θα τη φωτοτυπήσει και θα κρατήσει το αντίγραφο.

Ακόμα και αν δεν έχετε κάποια από τα παραπάνω έγγραφα, ο διευθυντής/διευθύντρια του σχολείου θα πρέπει να εγγράψουν το παιδί σας.

Κατά την εγγραφή, το σχολείο θα σας δώσει ένα έγγραφο το οποίο θα πρέπει να πάρετε μαζί σας σε κάποιο Κέντρο Υγείας/Κλινική. Μπορείτε απο τώρα να δείτε και να εκτυπώσετε αυτό το έγγραφο εδώ.

Κάποιος γιατρός θα εξετάσει το παιδί σας δωρεάν και θα σας δώσει ένα Πιστοποιητικό Υγείας το οποίο θα πρέπει να παραδώσετε στο σχολείο.

Αν αντιμετωπίσετε οποιοδήποτε πρόβλημα

Αν παρουσιαστεί οποιοδήποτε πρόβλημα κατά την προσπάθειά σας να κάνετε την εγγραφή των παιδιών σας στο σχολείο, μπορείτε να μας στείλετε ένα μήνυμα και θα ενημερώσουμε το Υπουργείο Παιδείας.