Πώς να εγγράψετε τα παιδιά σας στο νέο σχολικό πρόγραμμα προσφύγων στην Ελλάδα

Με την έναρξη της σχολικής χρονιάς τον Σεπτέμβριο, τα ελληνικά σχολεία σκοπεύουν να προσφέρουν εξειδικευμένα μαθήματα και επιπλέον βοήθεια για παιδιά πρόσφυγες και άλλους που δεν μιλούν άπταιστα Ελληνικά.

Το ελληνικό κράτος ζητάει από πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο να εγγράψουν τα παιδιά τους σε κάποιο από τα προγράμματα διαπολιτισμικής εκπαίδευσης που εντάσσονται στη Ζώνη Εκπαιδευτικών Προτεραιοτήτων, έως:

 • 16 Ιουνίου, για παιδιά ηλικίας 6 έως 12 ετών

 • 30 Ιουνίου, για παιδιά ηλικίας 13 έως 15 ετών

Μπορείτε να στείλετε τα παιδιά σας στο σχολείο αν σκοπεύετε να μείνετε στην Ελλάδα ή αν περιμένετε τη μετεγκατάσταση ή την οικογενειακή επανένωση σε άλλη χώρα.


**[Κάντε κλικ εδώ για να μάθετε πώς να προχωρήσετε στις εγγραφές.](#anchor0)**
Παρακάτω υπάρχουν μερικές απαντήσεις σε ερωτήματα σχετικά με το ποιος μπορεί να λάβει μέρος στα εκπαιδευτικά προγράμματα της Ζώνης Εκπαιδευτικών Προτεραιοτήτων, ποιά είναι η διαδικασία εγγραφής, ποιά θα είναι τα μαθήματα, τα σχολεία, κλπ.

Το Refugee.Info ετοίμασε τις απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις μαζί με το Υπουργείο Παιδείας και τις ΜΚΟ που ασχολούνται με θέματα εκπαίδευσης στην Ελλάδα.

Πώς μπορώ να μάθω εάν τα παιδιά μου πληρούν τις προϋποθέσεις για να παρακολουθήσουν το σχολείο στην Ελλάδα;

Όλα τα παιδιά που έχουν εγγραφεί εκ των προτέρων στην Ελληνική Υπηρεσία Ασύλου έχουν το νόμιμο δικαίωμα να παρακολουθήσουν το ελληνικό δημόσιο σχολείο.

Η δυνατότητα των παιδιών σας να λάβουν μέρος στο νέο ειδικό πρόγραμμα για πρόσφυγες ηλικίας 6 έως 15 ετών εξαρτάται από το πού ζείτε στην Ελλάδα.

Στην ηπειρωτική χώρα:

 • Όλα τα προ-εγγεγραμμένα παιδιά ηλικίας μεταξύ 6 και 15 ετών που ζουν στην ηπειρωτική χώρα σε ξενοδοχεία, διαμερίσματα ή οπουδήποτε εκτός των επίσημων καταυλισμών μπορούν να εγγραφούν στο πρόγραμμα Ζώνης Εκπαιδευτικών Προτεραιοτήτων.

 • Τα παιδιά που διαμένουν σε επίσημους χώρους διαμονής θα συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση στη σχολική φοίτηση, όπως έχουν αυτή τη στιγμή, και κάποια παιδιά θα έχουν πρόσβαση στα κοντινά σχολεία για να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα «Ζώνη Εκπαιδευτικών Προτεραιοτήτων». (Για περισσότερες πληροφορίες, ρωτήστε τον Συντονιστή Εκπαίδευσης Προσφύγων στον καταυλισμό σας.)

Στα νησιά:

 • Όλα τα προ-εγγεγραμμένα παιδιά μεταξύ 6 και 15 που ζουν εκτός χώρων διαμονής στα ελληνικά νησιά μπορούν να εγγραφούν στο πρόγραμμα «Ζώνη Εκπαιδευτικών Προτεραιοτήτων».

 • Τα παιδιά που ζουν σε χώρους διαμονής στα ελληνικά νησιά επιτρέπεται νόμιμα να παρακολουθήσουν κάποιο ελληνικό σχολείο, αλλά δεν θα υπάρχει ειδική βοήθεια ή ειδικές τάξεις γι 'αυτά.

Αν γράψω τα παιδιά μου στο ελληνικό σχολείο, πρέπει να μείνω στην Ελλάδα;</a name=“anchor”>

Όχι, μπορείτε να φύγετε από την Ελλάδα στη μέση της σχολικής χρονιάς. Η εγγραφή των παιδιών σας στο σχολείο δεν θα επηρεάσει την αίτηση μετεγκατάστασης ή οικογενειακής επανένωσης.

Όταν ενημερωθείτε για την ημερομηνία αποχώρησης σας από την Ελλάδα λόγω οικογενειακής επανένωσης ή μετεγκατάστασης, ενημερώστε το προσωπικό του σχολείου. Θα είναι σε θέση να εκδώσουν ένα "πιστοποιητικό συμμετοχής" για το παιδί σας, το οποίο μπορείτε να παραδώσετε στο σχολείο, στη νέα σας χώρα.

Τι είδους μαθήματα θα παρακολουθήσουν τα παιδιά μου στο πρόγραμμα «Ζώνη Εκπαιδευτικών Προτεραιοτήτων»;</a name=“anchor”>

Αυτό εξαρτάται από το επίπεδο γνώσης της ελληνικής γλώσσας των παιδιών σας.

 • Τα παιδιά που δεν μιλούν καθόλου ή μιλούν λίγο ελληνικά, θα παρακολουθήσουν μαθήματα που θα τους βοηθήσουν να βελτιώσουν το επίπεδο τους στην ελληνική γλώσσα. Θα λάβουν επίσης μαθήματα αγγλικών, μαθηματικών και φυσικής. Τα παιδιά σας μπορούν επίσης να διαλέξουν και άλλα μαθήματα όπως μουσική, πληροφορική και γυμναστική, τα οποία θα παρακολουθήσουν μαζί με τους Έλληνες μαθητές, ανάλογα με το σχολείο.

Τα παιδιά μπορούν να παραμείνουν σε αυτή την τάξη μέχρι και την ολοκλήρωση ενός έτους, αλλά μπορεί επίσης να αλλάξουν τάξη, στη μέση του έτους εάν το σχολείο αποφασίσει ότι είναι έτοιμα.

 • Τα παιδιά που μιλούν καλύτερα ελληνικά θα παρακολουθήσουν κανονικά τα μαθήματα με Έλληνες μαθητές, ωστόσο θα λάβουν επίσης βοήθεια από εξειδικευμένους εκπαιδευτικούς, εντός ή εκτός τάξης.

Τα παιδιά μπορούν να λάβουν αυτή την εξειδικευμένη βοήθεια για διάστημα μέχρι και τρία χρόνια.

Πώς θα αξιολογήσει το σχολείο το επίπεδο των παιδιών μου στην ελληνική γλώσσα;</a name="anchor">

Τα παιδιά σας θα πρέπει να συμπληρώσουν ένα τεστ πριν ξεκινήσει το σχολείο. Τα αποτελέσματα θα καθορίσουν ποια τάξη θα παρακολουθήσουν.

Πόσο κοστίζει το σχολείο;</a name = "anchor">

Δεν χρειάζεται να πληρώσετε για το σχολείο. Ωστόσο, το ελληνικό κράτος δεν παρέχει χρήματα για την μεταφορά των παιδιών σας στο σχολείο ή για τα σχολικά είδη (τετράδια, μολύβια, κλπ) και τον εξοπλισμό, όμως παρέχει στα παιδιά σας δωρεάν τα σχολικά βιβλία.

Εάν ζείτε εκτός επίσημου χώρου διαμονής, θα χρειαστεί να χρηματοδοτήσετε οι ίδιοι τη μεταφορά των παιδιών σας στο σχολείο.

Οι ΜΚΟ μπορεί να σας βοηθήσουν να πληρώσετε για τα σχολικά είδη και για άλλα σχολικά έξοδα. Θα σας κρατάμε ενήμερους για τυχόν προγράμματα βοήθειας.

Photo by the Greek Reporter


Πώς μπορώ να εγγράψω τα παιδιά μου στο πρόγραμμα Ζώνης Εκπαιδευτικών Προτεραιοτήτων;</a name = "anchor">

-------- #####**Για άτομα που ζουν σε επίσημους χώρους διαμονής στην ηπειρωτική Ελλάδα:**

Εάν ζείτε σε καταυλισμό, ένας Συντονιστής Εκπαίδευσης Προσφύγων θα σας ενημερώσει για το πότε θα πρέπει να εγγράψετε τα παιδιά σας στο σχολείο, σε ποιό σχολείο θα πάνε και πώς θα φτάσουν εκεί.

Θα ζητήσουν επίσης τη γραπτή συγκατάθεσή σας σχετικά με την μεταφορά των παιδιών σας στο σχολείο με λεωφορείο που παρέχει ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης.

Ο Συντονιστής Εκπαίδευσης Προσφύγων θα συγκεντρώσει όλα τα απαραίτητα έγγραφα για την εγγραφή των παιδιών σας και θα τα υποβάλει στους υπεύθυνους του σχολείου.

Μπορεί επίσης να είστε σε θέση να εγγράψετε τα παιδιά σας σε ένα κοντινό πρόγραμμα Ζώνης Εκπαιδευτικών Προτεραιοτήτων. Ρωτήστε τον Συντονιστή Εκπαίδευσης Προσφύγων για περισσότερες πληροφορίες. Κατά πάσα πιθανότητα θα είστε σε θέση να βρείτε έναν Συντονιστή Εκπαίδευσης Προσφύγων στον χώρο διαμονής σας, μέχρι τα μέσα Ιουνίου.


Για άτομα που ζουν εκτός επίσημων χώρων διαμονής στην ηπειρωτική Ελλάδα ή στα ελληνικά νησιά:

Εάν ζείτε εκτός επίσημων χώρων διαμονής (για παράδειγμα σε ένα διαμέρισμα ή ξενοδοχείο), θα πρέπει να πάτε στο πλησιέστερο σχολείο και να δηλώσετε ότι θέλετε να εγγράψετε τα παιδιά σας στο σχολείο για τον Σεπτέμβριο.

Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να έχετε μαζί σας είναι τα έγγραφα που αποδεικνύουν ότι τα παιδιά σας έχουν λάβει τους απαραίτητους εμβολιασμούς για να ξεκινήσουν το σχολείο. Δείτε περισσότερα για τους εμβολιασμούς!

Το σχολείο μπορεί επίσης να σας ζητήσει να παράσχετε:

 • Αποδεικτικό διεύθυνσης. Αυτό είναι για να δείξετε στο σχολείο ότι ζείτε στην περιοχή που εξυπηρετεί. Εάν ζείτε σε κατάλυμα που διαχειρίζεται κάποια ΜΚΟ, ζητήστε τους να σας δώσουν μια επίσημη βεβαίωση που να αποδεικνύει τη διεύθυνσή σας. Εάν ζείτε σε ένα ιδιωτικό διαμέρισμα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος ως αποδεικτικό της διεύθυνσής σας.

 • Υγειονομικό πιστοποιητικό. Μπορείτε να παραλάβετε αυτό το έγγραφο αφού το παιδί σας έχει υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις. Αυτό το πιστοποιητικό επιτρέπει στο σχολείο να γνωρίζει τα ιατρικά προβλήματα των παιδιών σας που μπορεί να απαιτούν ιατρική βοήθεια. Οι ιατρικές εξετάσεις είναι δωρεάν. Μπορείτε να τις κάνετε στο πλησιέστερο δημόσιο κέντρο υγείας ή σε κλινική.

 • Κάρτα αιτούντος Διεθνή Προστασία του παιδιού σας ή η άδεια διαμονής. Το σχολείο θα κάνει ένα αντίγραφο.

Αν δεν έχετε όλα τα έγγραφα, μην ανησυχείτε. Ίσως να μπορείτε να παρέχετε κάποια από αυτά τα έγγραφα αργότερα, αλλά θα πρέπει να προσπαθήσετε να έχετε τα περισσότερα από αυτά κατά την εγγραφή των παιδιών σας.

Οι διευθυντές των σχολείων γνωρίζουν ότι οι πρόσφυγες ενδέχεται να έχουν δυσκολίες να παράσχουν όλα τα απαραίτητα έγγραφα και τους έχουν δοθεί οδηγίες για να σας βοηθήσουν.


Χρειάζομαι βοήθεια για να βρω ένα σχολείο και να μιλήσω στο προσωπικό!</a name= anchor>

Εάν χρειάζεστε βοήθεια για να εντοπίσετε το πλησιέστερο σχολείο και να επικοινωνήσετε με τους ανθρώπους εκεί, μιλήστε στο προσωπικό της ΜΚΟ που διαχειρίζεται το κατάλυμά σας ή σε άλλους ανθρώπους που μιλούν την ελληνική ή αγγλική γλώσσα που γνωρίζετε και ζητήστε τους αν μπορούν να σας συνοδεύσουν.

Πρέπει να πάω στο σχολείο μόνος μου, αλλά δεν μιλώ ελληνικά ή αγγλικά!</a name= anchor>

Εάν πηγαίνετε σε ένα σχολείο μόνοι σας και δεν μιλάτε ελληνικά ή αγγλικά, μπορείτε να πάρετε μαζί σας αυτή την επιστολή που έχουμε ετοιμάσει (στα ελληνικά, στα αγγλικά, στα αραβικά, στα φαρσί και στα ουρντού). Εξηγεί επακριβώς γιατί βρίσκεστε στο σχολείο και ότι ζητάτε βοήθεια για την εγγραφή των παιδιών σας.

Ποια εμβόλια χρειάζονται τα παιδιά μου;</a name = anchor>

Το Υπουργείο Υγείας απαριθμεί 10 εμβόλια που τα παιδιά πρέπει να κάνουν για να πάνε στο σχολείο. Κάθε χρόνο ο κατάλογος με τα υποχρεωτικά εμβόλια ενημερώνεται.

Εάν τα παιδιά σας έχουν ΑΜΚΑ, πάρτε τις κάρτες μαζί τους στο σχολείο. Το σχολείο μπορεί να εξακριβώσει εάν τα εμβόλια που αναφέρονται στο ΑΜΚΑ σας είναι αρκετά.

Εάν τα παιδιά σας δεν έχουν AMKA ή το σχολείο τους θέλει να κάνουν περισσότερα εμβόλια, θα πρέπει να πάτε σε ένα κέντρο υγείας.

Όταν πάτε σε ένα κέντρο υγείας για τον εμβολιασμό των παιδιών σας , ο ιατρός θα γνωρίζει ποια εμβόλια πρέπει να κάνουν τα παιδιά σας για να μπορέσουν να πάνε στο σχολείο.

Πού μπορώ να βρω ένα κέντρο υγείας για να εμβολιάσω τα παιδιά μου;

Εάν ζείτε σε χώρους διαμονής που συντονίζονται από ΜΚΟ, επικοινωνήστε πρώτα με το προσωπικό των ΜΚΟ και δείτε αν μπορούν να σας βοηθήσουν να εμβολιάσετε τα παιδιά σας.

Εάν ζείτε σε ιδιωτικό κατάλυμα, μπορείτε να δοκιμάσετε τις παρακάτω επιλογές:

Για να εμβολιάσετε τα παιδιά σας στην Υπηρεσία Υγεινομικής Εκπαίδευσης του Ερυθρού Σταυρού, πρέπει να κλείσετε ένα ραντεβού εκ των προτέρων. Τα ραντεβού είναι περιορισμένα. Πρέπει επίσης να έχετε έναν διερμηνέα μαζί σας, κατά τη διάρκεια του ραντεβού σας.

Εάν θέλετε να κλείσετε ένα ραντεβού, στείλτε ένα μήνυμα στη σελίδα Facebook Refugee.Info άμεσα και θα καλέσουμε την Υπηρεσία Υγειονομικής Εκπαίδευσης για να δούμε αν υπάρχουν διαθέσιμα ραντεβού.

Λάβετε υπόψη ότι το Refugee.Info δεν είναι σε θέση να επηρεάσει το αν υπάρχουν ή όχι διαθέσιμα ραντεβού.

ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ

 • Αν δεν μπορείτε να κλείσετε ένα ραντεβού στην Υπηρεσία Υγειονομικής Εκπαίδευσης και να έχετε AMKA, μπορείτε να πάτε σε ένα οποιοδήποτε κέντρο παιδιατρικής για να εμβολιάσετε δωρεάν τα παιδιά σας.

Για να κλείσετε ραντεβού σε ένα κέντρο παιδιατρικής, καλέστε το 14900.

Οι κλήσεις κοστίζουν 1 ευρώ και οι τηλεφωνητές μιλούν μόνο αγγλικά ή ελληνικά. Αν δεν μπορείτε να μιλήσετε αγγλικά ή ελληνικά, ζητήστε από κάποιον που μιλάει αυτές τις γλώσσες να καλέσει για εσάς.

Τι μπορώ να κάνω εάν αντιμετωπίζω προβλήματα με την εγγραφή του παιδιού μου στο σχολείο;</a name = anchor>

Όλα τα σχολεία πρέπει να είναι ενημερωμένα για τη διαδικασία εγγραφής των παιδιών των προσφύγων. Είναι υποχρεωμένοι να γράψουν τα ονόματά σας και να τα διαβιβάσουν στο Υπουργείο Παιδείας.

Αν έχετε προβλήματα με την εγγραφή των παιδιών σας στο σχολείο, μπορείτε να στείλετε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (στη δική σας γλώσσα) στο eswg.greece@gmail.com.

Γιατί η Ελλάδα καθόρισε τις προθεσμίες 16 και 30 Ιουνίου για να δηλώσουμε τα παιδιά μας στο σχολείο;</a name= anchor>

Αυτές οι προθεσμίες είχαν ως στόχο να βοηθήσουν τα σχολεία και το Υπουργείο Παιδείας να έχει μία καλή εικόνα για το πόσοι πρόσφυγες σκοπεύουν να παρακολουθήσουν σχολείο και σε ποιες τοποθεσίες. Αυτό θα τους επιτρέψει να δημιουργήσουν ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα και να προσλάβουν τους εκπαιδευτικούς που χρειάζονται για την επόμενη σχολική χρονιά.

Η εγγραφή σας πριν από τις προθεσμίες αυτές θα βοηθήσει ώστε να αυξηθούν οι πιθανότητες να είναι έτοιμο το πλησιέστερο σε εσάς ελληνικό σχολείο να προσφέρει στα παιδιά σας τα εξειδικευμένα μαθήματα που πρέπει να παρακολουθήσουν.

Δυστυχώς διάβασα αυτό το άρθρο μετά την προθεσμία. Τι μπορώ να κάνω;</a name = anchor>

Δεν υπάρχει πρόβλημα! Μπορείτε ακόμα να εγγραφείτε στο σχολείο, καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Είμαι 15 ετών ή μικρότερος σε ηλικία, και είμαι μόνος μου στην Ελλάδα. Πώς μπορώ να εγγραφώ στο σχολείο;</a name = anchor>

Προς το παρόν, μόνο ο γονέας ή ο κηδεμόνας μπορεί να δηλώσει ένα παιδί στο σχολείο. Αυτό σημαίνει ότι αν είστε μόνος στην Ελλάδα, δεν μπορείτε να εγγραφείτε στο σχολείο. Ο κηδεμόνας σας μπορεί να σας βοηθήσει.

Το ελληνικό κράτος αναθεωρεί αυτήν την πολιτική τώρα και ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να αναφέρουμε τις αλλαγές σύντομα.

Ένα από τα παιδιά μου είναι 15, αλλά θα γίνει 16 κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Πληρεί τις προϋποθέσεις για το πρόγραμμα «Ζώνη Εκπαιδευτικών Προτεραιοτήτων»;</a name = anchor>

Κάθε παιδί κάτω των 17 ετών έχει το νόμιμο δικαίωμα να παρακολουθήσει σχολείο στην Ελλάδα. Ο διευθυντής του σχολείου σας θα αποφασίσει εάν το παιδί σας μπορεί να παραμείνει στο πρόγραμμα «Ζώνη Εκπαιδευτικών Προτεραιοτήτων» μόλις γίνει 16 ετών ή εάν πρέπει να συμμετάσχει σε μια ελληνική τάξη.

Έχετε περισσότερες ερωτήσεις; Στείλτε ένα μήνυμα στη σελίδα Refugee.Info στο Facebook.

Έχετε πρόβλημα με την εγγραφή των παιδιών σας; Στείλτε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (στη γλώσσα σας) στη διεύθυνση eswg.greece@gmail.com.