Νηπιαγωγείο για παιδιά από 5 ετών

Το δημόσιο νηπιαγωγείο στην Ελλάδα είναι δωρεάν, και όλα τα παιδιά ηλικίας 5 ετών, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο, πρέπει να εγγραφούν.

Το 2018, όλα τα παιδιά που γεννήθηκαν το 2013 αναμένεται να εγγραφούν στο πλησιέστερο νηπιαγωγείο τους. Αντίστοιχα το 2019, όλα τα παιδιά που γεννήθηκαν το 2014 αναμένεται να εγγραφούν.

Θα βρει σίγουρα το παιδί μου θέση στο νηπιαγωγείο;

Μπορεί να κάνετε τη διαδικασία εγγραφής, όμως είναι πιθανό το παιδί σας να μην βρει θέση σε δημόσιο νηπιαγωγείο. Σε ορισμένες πυκνοκατοικημένες αστικές περιοχές, οι θέσεις στα δημόσια νηπιαγωγεία είναι εξαιρετικά περιορισμένες. Ακόμα και οι ελληνικές οικογένειες αγωνίζονται να βρουν θέσεις σε νηπιαγωγεία.

Βασικές πληροφορίες για την εγγραφή σε νηπιαγωγείο για το σχολικό έτος 2018-2019
  • Όλα τα παιδιά που γεννήθηκαν το 2013 πρέπει να εγγραφούν στο πλησιέστερο νηπιαγωγείο φέτος.
  • Η περίοδος εγγραφής είναι από 2 Μαΐου 2018 έως τις 18 Μαΐου 2018.
  • Φέτος, 184 δήμοι θα δεχθούν παιδιά που γεννήθηκαν όχι μόνο το 2013 αλλά και το 2014.

Τι γίνεται αν δεν προλάβω την προθεσμία των εγγραφών;

Ακόμη κι αν δεν προλάβετε την προθεσμία, μπορείτε να κάνετε την εγγραφή. Ωστόσο, το Υπουργείο Παιδείας προειδοποιεί ότι οι εγγραφές θα πρέπει να γίνονται εντός της προθεσμίας, ούτως ώστε το παιδί σας να έχει περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσει τη θέση.

GR-kindergarten-3-1

Τι γίνεται στην περίπτωση που περιμένω για Οικογενειακή Επανένωση;

Το παιδί σας θα πρέπει να εγγραφεί ακόμη κι αν περιμένετε για Οικογενειακή Επανένωση σε άλλη χώρα. Η εγγραφή δεν επηρεάζει το αν και το πότε θα μπορείτε να φύγετε από την Ελλάδα.

Το παιδί μου θα πάρει πιστοποιητικό στο τέλος του έτους;

Ναι, το παιδί σας θα πάρει πιστοποιητικό παρακολούθησης.
Το πιστοποιητικό αυτό θα διευκολύνει την εγγραφή του παιδιού σας στο δημοτικό σχολείο το επόμενο έτος.

Το παιδί μου θα παρακολουθήσει ειδική τάξη υποδοχής;

Δεν θα υπάρχουν ειδικές τάξεις υποδοχής – το παιδί σας θα παρακολουθήσει κανονικά μαθήματα μαζί με Έλληνες μαθητές.

Το παιδί μου γεννήθηκε το 2014. Μπορεί να εγγραφεί στο νηπιαγωγείο;

Για πρώτη φορά φέτος, ορισμένοι δήμοι δέχονται και παιδιά ηλικίας 4 ετών στο νηπιαγωγείο. Μπορείτε να ρωτήσετε έναν εργαζόμενο κάποιας οργάνωσης ή ένα Συντονιστή Εκπαίδευσης Προσφύγων, αν διαμένετε σε έναν από τους 184 δήμους που αποδέχονται παιδιά ηλικίας 4 ετών. Δείτε περισσότερα.

Ποιος μπορεί να με βοηθήσει να κάνω την εγγραφή;

Αν διαμένετε σε διαμέρισμα ή σε δομές φιλοξενίας που υποστηρίζονται από κάποια οργάνωση, ρωτήστε κάποιον κοινωνικό λειτουργό ή άλλο εργαζόμενο της οργάνωσης για να σας βοηθήσει. Θα έλθουν σε επαφή με το πλησιέστερο νηπιαγωγείο, ή με έναν Συντονιστή Εκπαίδευσης Προσφύγων, ο οποίος θα σας βοηθήσει να εγγραφείτε.

Αν διαμένετε σε κάποιο κέντρο φιλοξενίας, επικοινωνήστε με το Συντονιστή Εκπαίδευσης Προσφύγων του Υπουργείου Παιδείας στη δομή φιλοξενίας.

Αν διαμένετε σε ιδιωτικό χώρο, στείλτε μας ένα μήνυμα στο Facebook και θα προσπαθήσουμε να σας βοηθήσουμε να βρείτε κάποια οργάνωση που θα σας προσφέρει τη βοήθεια που χρειάζεστε.

LanguageClasses-4-1

Πως γίνεται η εγγραφή;

Για να κάνετε την εγγραφή, επισκεφθείτε το πλησιέστερο νηπιαγωγείο.

Αν πρόκειται να πάτε σε κάποιο σχολείο μόνοι σας και δεν μιλάτε Ελληνικά ή Αγγλικά, μπορείτε να πάρετε μαζί σας αυτό το γράμμα (σε Ελληνικά, English, Arabic, Farsi και Urdu), το οποίο αναφέρει ότι ζητάτε βοήθεια από το σχολείο για να κάνετε την εγγραφή.

Βεβαιωθείτε ότι έχετε λάβει έναν αριθμό (που ονομάζεται ‘πρωτόκολλο’ στα ελληνικά) για την αίτησή σας.

Τι να έχετε μαζί σας

Όταν επισκεφτείτε το σχολείο για την εγγραφή, πρέπει να έχετε μαζί σας:

  • Αποδεικτικό Εμβολιασμού. Δείτε εδώ πως μπορείτε να εμβολιάσετε τα παιδιά σας.
  • Αποδεικτικό Διεύθυνσης Διαμονής. Αν διαμένετε σε ιδιωτικό διαμέρισμα, μπορείτε να πάρετε ένα λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος στον οποίο αναγράφεται η διεύθυνση και το Ονοματεπώνυμό σας. Σε κάθε άλλη περίπτωση, δείτε εδώ πώς μπρείτε να πάρετε Αποδεικτικό Διεύθυνσης Διαμονής.
  • Την κάρτα Προ-Εγγραφής, την κάρτα Πλήρους Εγγραφής ή την Άδεια διαμονής του παιδιού σας. Το σχολείο θα τη φωτοτυπήσει και θα κρατήσει το αντίγραφο.

Ακόμα και αν δεν έχετε κάποια από τα παραπάνω έγγραφα, ο διευθυντής/διευθύντρια του σχολείου θα πρέπει να εγγράψουν το παιδί σας.

Κατά την εγγραφή, το σχολείο θα σας δώσει ένα έγγραφο το οποίο θα πρέπει να πάρετε μαζί σας σε κάποιο Κέντρο Υγείας/Κλινική. Μπορείτε απο τώρα να δείτε και να εκτυπώσετε αυτό το έγγραφο εδώ.

Κάποιος γιατρός θα εξετάσει το παιδί σας δωρεάν και θα σας δώσει ένα Πιστοποιητικό Υγείας το οποίο θα πρέπει να παραδώσετε στο σχολείο.

Αν αντιμετωπίσετε οποιοδήποτε πρόβλημα

Αν παρουσιαστεί οποιοδήποτε πρόβλημα κατά την προσπάθειά σας να κάνετε την εγγραφή των παιδιών σας στο σχολείο, μπορείτε να μας στείλετε μήνυμα και θα ενημερώσουμε το Υπουργείο Παιδείας.