Σχολείο για παιδιά από 15 έως 18 ετών

Στην Ελλάδα, τα παιδιά ηλικίας από 15 έως 18 ετών έχουν την επιλογή να παρακολουθήσουν σχολείο είτε στο Λύκειο (έτσι ονομάζεται η ανώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση στην Ελλάδα), είτε στα Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑΛ).

Για τα προσφυγόπουλα ηλικίας από 15 έως 18 ετών, ειδικές τάξεις υποδοχής θα λειτουργήσουν σε πολλά Λύκεια της χώρας.

Οι τάξεις υποδοχής αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα του προγράμματος σπουδών και έχουν σχεδιαστεί για μαθητές που μαθαίνουν Ελληνικά ως δεύτερη γλώσσα. Τα μαθήματα εστιάζουν στην ελληνική γλώσσα και στα μαθηματικά.


Βασικές πληροφορίες για την εγγραφή σε Λύκεια και ΕΠΑΛ για το σχολικό έτος 2018-2019

  • Η περίοδος εγγραφών ξεκίνησε στις 14 Μαΐου 2018 και θα διαρκέσει έως τα τέλη Ιουνίου.
  • Τα προσφυγόπουλα μπορούν να εγγραφούν οποιαδήποτε στιγμή, μέσα στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Ωστόσο, όπως αναφέρει το ελληνικό Υπουργείο Παιδείας, μετά το πρώτο τρίμηνο, το οποίο ολοκληρώνεται τον Δεκέμβριο, θα είναι πιο δύσκολο για τους μαθητές να καλύψουν τα κενά, ιδιαίτερα στα εργαστήρια και στα ειδικά μαθήματα που απαιτούνται.
  • Τα παιδιά που ήδη παρακολουθούν μαθήματα στο Γυμνάσιο εγγράφονται αυτόματα σε Λύκεια ή ΕΠΑΛ.
  • Οι μαθητές θα πρέπει να είναι κάτω των 18 ετών κατά τη στιγμή της εγγραφής τους.

Πώς γίνεται η εγγραφή;

Από τη σχολική χρονιά 2018-2019 η διαδικασία εγγραφής θα γίνεται αποκλειστικά και μόνο μέσω μια νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Μόνο οι γονείς που έχουν Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) και κωδικούς πρόσβασης στην ψηφιακή πλατφόρμα TAXISnet θα μπορούν να πραγματοποιήσουν την εγγραφή των παιδιών τους μέσω της νέας ηλεκτρονικής υπηρεσίας.

High-School-GR-BL3-1

Δεν έχω ακόμα ΑΦΜ. Μπορώ να εγγραφώ;

Μην ανησυχείτε. Το Υπουργείο Παιδείας έχει ζητήσει από τους διευθυντές των σχολείων να δέχονται την εγγραφή όλων των παιδιών προσφύγων που έχουν πραγματοποιήσει Προ-Εγγραφή ή Πλήρη Εγγραφή στην Υπηρεσία Ασύλου ή τους έχει αναγνωριστεί το προσφυγικό καθεστώς, ακόμα κι αν δεν έχουν ΑΦΜ.

Για να γίνει αυτό, το Υπουργείο Παιδείας έχει ζητήσει όλες οι αιτήσεις εγγραφής να γίνουν είτε μέσω των Συντονιστών Εκπαίδευσης Προσφύγων, οι οποίοι εργάζονται στις επίσημες δομές φιλοξενίας και σε αστικά κέντρα ανά την Ελλάδα, είτε μέσω Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που δραστηριοποιούνται σε θέματα εκπαίδευσης.

Ποιος μπορεί να με βοηθήσει;

Ακόμα κι αν έχετε ΑΦΜ και κωδικούς πρόσβασης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα TAXISnet, το Υπουργείο Παιδείας συμβουλεύει να ζητήσετε βοήθεια από κάποια Μη Κυβερνητική Οργάνωση που δραστηριοποιείται σε θέματα εκπαίδευσης, καθώς η διαδικασία εγγραφής εφαρμόζεται για πρώτη φορά και είναι αρκετά πολύπλοκη.

Αν διαμένετε σε διαμέρισμα που υποστηρίζεται από κάποια οργάνωση, ζητήστε από κάποιον κοινωνικό λειτουργό ή άλλο εργαζόμενο της οργάνωσης να σας βοηθήσει. Θα επικοινωνήσουν με μια εξειδικευμένη σε θέματα εκπαίδευσης οργάνωση ή με κάποιον Σύμβουλο Εκπαίδευσης Προσφύγων στην περιοχή σας, για να σας υποστηρίξουν στη διαδικασία εγγραφής.
Αν διαμένετε σε κάποιο επίσημο κέντρο φιλοξενίας, επικοινωνήστε με το Συντονιστή Εκπαίδευσης Προσφύγων του Υπουργείου Παιδείας στη δομή φιλοξενίας.
Αν διαμένετε σε ιδιωτικό χώρο, μπορείτε να αναζητήσετε μια από τις οργανώσεις που εξειδικεύονται σε θέματα εκπαίδευσης στον Χάρτη Υπηρεσιών του Refugee.Info:

Education NGOs.

Μπορείτε επίσης να μας στείλετε ένα μήνυμα στο Facebook, και θα προσπαθήσουμε να σας φέρουμε σε επαφή με κάποια οργάνωση που μπορεί να σας βοηθήσει.

Τι έγγραφα χρειάζεται να έχω;

Για να κάνετε την εγγραφή, θα χρειαστείτε:

  • Την κάρτα Προ-Εγγραφής, την κάρτα Πλήρους Εγγραφής ή την Άδεια διαμονής. του παιδιού σας. Το σχολείο θα κάνει μια φωτοτυπία και θα κρατήσει το αντίγραφο.
  • Αποδεικτικό Εμβολιασμού.
  • Αποδεικτικό Διεύθυνσης Διαμονής. Αν διαμένετε σε ιδιωτικό διαμέρισμα, μπορείτε να πάρετε ένα λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος στον οποίο αναγράφεται η διεύθυνση και το ονοματεπώνυμό σας. Αν διαμένετε σε κάποια δομή φιλοξενίας ή σε διαμέρισμα που υποστηρίζεται από κάποια οργάνωση, ζητήστε μια βεβαίωση διαμονής από τον φορέα διαχείρισης. Σε κάθε άλλη περίπτωση, δείτε εδώ πώς μπορείτε να πάρετε Αποδεικτικό Διεύθυνσης Διαμονής.
  • Το ΑΦΜ σας, αν έχετε, και τους κωδικούς πρόσβασης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα TAXISnet.

Ακόμα και αν δεν έχετε κάποιο από τα παραπάνω έγγραφα ή αν δεν έχετε ΑΦΜ, μην ανησυχείτε.

Το Υπουργείο Παιδείας έχει δώσει οδηγίες στους διευθυντές των σχολείων να δεχθούν την εγγραφή του παιδιού σας. Μπορείτε να φέρετε τα έγγραφα που λείπουν αργότερα.

High-School-GR-BL4-1

Αν είσαι κάτω των 18 και χωρίς την οικογένειά σου

Αν βρίσκεσαι στην Ελλάδα χωρίς την οικογένειά σου και είσαι κάτω των 18 ετών, μπορείς και πάλι να εγγραφείς στο Λύκειο ή σε ένα ΕΠΑΛ. Ο κηδεμόνας σου θα πρέπει να επικοινωνήσει με κάποιον Συντονιστή Εκπαίδευσης Προσφύγων ή με μια Μη Κυβερνητική Οργάνωση, εξειδικευμένη σε θέματα εκπαίδευσης, για να σε βοηθήσει να ακολουθήσεις τη διαδικασία εγγραφής.

Αν ακόμη δεν έχει οριστεί κηδεμόνας σου, μπορείς να επισκεφθείς το πλησιέστερο σχολείο και να ενημερώσεις τον διευθυντή ότι επιθυμείς να εγγραφείς. Ο διευθυντής ή η διευθύντρια του σχολείου οφείλει να ετοιμάσει μια επιστολή προς τον/την Εισαγγελέα Ανηλίκων, με την οποία θα ζητά να οριστεί κηδεμόνας σου.

Μπορείς να αρχίσεις να παρακολουθείς μαθήματα στο σχολείο, ενώ περιμένεις να οριστεί κηδεμόνας σου.

Είναι προτιμότερο να επισκεφτείς το σχολείο συνοδευόμενος από κάποιον εργαζόμενο σε μια οργάνωση που στηρίζει παιδιά κάτω των 18 ετών που βρίσκονται ασυνόδευτα στην Ελλάδα. Στείλε μας ένα μήνυμα στο Facebook και θα σε προσπαθήσουμε να σε βοηθήσουμε να βρεις μια τέτοια οργάνωση.

Αν αντιμετωπίσετε οποιοδήποτε πρόβλημα

Αν αντιμετωπίσετε οποιοδήποτε πρόβλημα στην προσπάθειά σας να εγγραφείτε στο Λύκειο ή σε κάποιο ΕΠΑΛ, μπορείτε να μας στείλετε ένα μήνυμα και θα ενημερώσουμε το Υπουργείο Παιδείας.