Τα ελληνικά σχολεία ανοίγουν για τους πρόσφυγες


Τα παιδιά σε όλη την Ελλάδα ετοιμάζουν τα τετράδια τους και γεμίζουν τις σχολικές τους τσάντες, καθώς προετοιμάζονται για την αρχή του σχολικού έτους, την Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου.

Εάν αναρωτιέστε αν τα παιδιά σας μπορούν να φοιτήσουν σε Ελληνικό σχολείο, μείνετε ήσυχοι, επειδή όλα τα παιδιά πρόσφυγες είναι ευπρόσδεκτα ανεξάρτητα από το καθεστώς ασύλου τους.

Εφόσον η Υπηρεσία Ασύλου είτε η αστυνομία έχουν καταγράψει τα παιδιά, δε θα υπάρξει πρόβλημα με τα έγγραφα.

Όμως, θα χρειαστείτε αποδεικτικό εμβολιασμού. Διαβάστε περισσότερα σχετικά με το  πώς να εμβολιάσετε τα παιδιά σας.

Μην ανησυχείτε για τις προθεσμίες εγγραφής. Έχετε υπόψη ότι τα παιδιά πρόσφυγες μπορούν να εγγραφούν οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους, ακόμα και μετά το πέρας της περιόδου εγγραφών.

Επιπλέον τάξεις σε όλη την Ελλάδα

Η σχολική χρονιά αρχίζει με καλά νέα για τα παιδιά πρόσφυγες και τις οικογένειές τους.

Τα απογευματινά μαθήματα (ή ΔΥΕΠ, όπως ονομάζονται) θα αρχίσουν αργότερα μέσα στη χρονιά. Απευθύνονται σε παιδιά πρόσφυγες που έχουν μόλις φτάσει στην Ελλάδα, μιλούν λίγο ή καθόλου Ελληνικά, και διαμένουν σε κάποιον επίσημο καταυλισμό για πρόσφυγες στην ενδοχώρα.

Ειδικά απογευματινά μαθήματα θα αρχίσουν στα παρακάτω νησιά:

  • Λέσβος
  • Χίος
  • Σάμος
  • Κως

Αυτά τα απογευματινά μαθήματα θα πραγματοποιηθούν σε σχολεία κοντά στους επίσημους καταυλισμούς προσφύγων. Τα μαθήματα περιλαμβάνουν Ελληνικά, Αγγλικά, Μαθηματικά και Φυσική.

Τα παιδιά πρόσφυγες θα ενταχθούν επίσης στο επίσημο πρωινό σχολείο, όπου θα παρακολουθήσουν κανονικά μαθήματα μαζί με τους Έλληνες μαθητές και θα έχουν παράλληλη μαθησιακή υποστήριξη μέσα από ειδικές τάξεις υποδοχής (λέγονται επίσης "τάξεις ΖΕΠ").

Το Ελληνικό Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι για την τρέχουσα σχολική χρονιά θα λειτουργήσουν περίπου 1000 τάξεις υποδοχής. Το Υπουργείο θα προσθέσει επιπλέον ειδικές τάξεις υποδοχής για παιδιά στα σχολεία, και για πρώτη φορά θα δημιουργήσει τάξεις υποδοχής σε Γυμνάσια και Λύκεια σε όλη την Ελλάδα.

Σε αυτές τις τάξεις υποδοχής θα δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στη χρήση της ελληνικής γλώσσας, και τα παιδιά πρόσφυγες θα παρακολουθούν το μάθημα από κοινού με τους Έλληνες μαθητές.

Οι Συντονιστές Εκπαίδευσης Προσφύγων που δουλεύουν για το Υπουργείο Παιδείας είναι έτοιμοι να διευκολύνουν την εγγραφή στο σχολείο για τα παιδιά σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης στους καταυλισμούς  της ενδοχώρας και των νησιών, όπως και των μεγάλων αστικών κέντρων σε όλη την Ελλάδα.

Πως μπορώ να κάνω την εγγραφή των παιδιών μου;

Το «Refugee.Info» συνεργάστηκε στενά με το Υπουργείο Παιδείας της Ελλάδας για να συγκεντρώσει όλες τις πληροφορίες που θα χρειαστείτε για να πραγματοποιήσετε την εγγραφή των παιδιών σας στο σχολείο.

Η ομάδα μας μετέφρασε όλο το σχετικό ενημερωτικό υλικό για παιδιά από 5 έως 18 ετών σε Αραβικά, Φαρσί, Ουρντού, Γαλλικά και Ελληνικά. Η UNICEF παρείχε τις μεταφράσεις σε Τούρκικα, Κουρμάντζι και Σοράνι με τη βοήθεια της ΜΚΟ ΜΕΤΑδραση.

Νηπιαγωγείο (για παιδιά 5 έτων)

Δημοτικό και Γυμνάσιο (για παιδιά από 6 έως 15 ετών)

Γενικό και Επαγγελματικό Λύκειο (για παιδιά από 15 έως 18 ετών)

Ένα βασικό Ελληνικό γλωσσάρι για το σχολείο.

Η ομάδα του «Refugee.Info» δημιούργησε, επίσης, ένα εύχρηστο και εκτυπώσιμο γλωσσάρι για το σχολείο για να βοηθήσει εσάς και τα παιδιά σας να μάθετε κάποιες βασικές Ελληνικές λέξεις και να μπορέσετε να επικοινωνήσετε καλύτερα με το διευθυντή και τους δασκάλους ή καθηγητές του σχολείου, καθώς και τους άλλους γονείς και μαθητές.

Καλή σχολική χρονιά σε όλους!

Εάν αντιμετωπίσετε κάποιο πρόβλημα κατά την προσπάθεια εγγραφής των παιδιών σας στο σχολείο, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο Facebook και εμείς θα ενημερώσουμε σχετικά με αυτό το Υπουργείο Παιδείας.