Εγγραφείτε τώρα: Το σχολείο στην Ελλάδα αρχίζει

Η σχολική χρονιά στην Ελλάδα ξεκινά στις 11 Σεπτεμβρίου!

Tη φετινή χρονιά, η Ελλάδα προσφέρει τη δυνατότητα για απογευματινά μαθήματα στα παιδιά που ζουν σε επίσημες δομές φιλοξενίας προσφύγων στην ηπειρωτική Ελλάδα.
Διαβάστε περισσότερα εδώ.)

Όμως, για πρώτη χρονιά φέτος, η Ελλάδα ενισχύει έναν υπάρχοντα θεσμό, που ενθαρρύνει τα παιδιά των προσφύγων να φοιτήσουν στα δημόσια σχολεία, μαζί με τα Ελληνόπουλα.

Ο θεσμός ονομάζεται «Ζώνες Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας» και στοχεύει κυρίως να καλύψει την ανάγκη των παιδιών που ζουν εκτός των επίσημων δομών φιλοξενίας προσφύγων. Ωστόσο, στις Τάξεις Υποδοχής, οι οποίες θα λειτουργήσουν στο πλαίσιο αυτού του θεσμού, έχουν τη δυνατότητα να φοιτήσουν και παιδιά που διαμένουν σε δομές φιλοξενίας προσφύγων.

Φωτογραφία: VICE Greece

Το νέο πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά:

  • Ηλικίας 6 έως 15 ετών
  • Που δεν μιλούν ακόμα καλά Ελληνικά
  • Που έχουν προ-εγγραφεί στην Υπηρεσία ασύλου

Η συμμετοχή στο θεσμό «Ζωνών Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας» είναι δωρεάν και τα βιβλία των παιδιών τα παρέχει το σχολείο.

Το πρόγραμμα μπορούν να παρακολουθήσουν επίσης παιδιά πρόσφυγες ή παιδιά οικογενειών προσφύγων που βρίσκονται σε αναμονή για Επανεγκατάσταση ή Επανένωση με την οικογένειά τους, σε άλλη χώρα. Η εγγραφή των παιδιών στο ελληνικό σχολείο δεν επηρεάζει ούτε το αν, ούτε το πότε θα φύγουν από την Ελλάδα.

Τί είναι η Ζώνη Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας

Η «Ζώνη Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας» είναι ένας θεσμός που υποστηρίζει τα παιδιά πρόσφυγες για να παρακολουθήσουν μαθήματα στο ελληνικό δημόσιο σχολείο.

  • Τα παιδιά που μιλούν λίγο ή καθόλου Ελληνικά θα παρακολουθήσουν ειδικά τμήματα, με έμφαση στην ελληνική γλώσσα. Επίσης θα κάνουν μαθήματα Αγγλικών, μαθηματικών, φυσικής και άλλα, μαζί με Έλληνες μαθητές.

  • Τα παιδιά που μιλούν κάπως καλύτερα Ελληνικά θα παρακολουθήσουν κανονικά τα μαθήματα, μαζί με Έλληνες μαθητές, όμως παράλληλα, θα έχουν και βοήθεια από ειδικευμένους εκπαιδευτικούς.

Τα παιδιά θα περάσουν από μια απλή εξέταση στην ελληνική γλώσσα, για να βρεθεί το επίπεδο της τάξης που θα παρακολουθήσουν.

Φωτογραφία: K Hashem/ The IRC

Θα είναι καλοδεχούμενα τα παιδιά στο σχολείο;

Τα παιδιά πρόσφυγες, όπως και όλα τα παιδιά, είναι ευπρόσδεκτα στα ελληνικά σχολεία.

Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων σχεδιάζει να λειτουργήσουν Τάξεις Υποδοχής, μέσα από το θεσμό «Ζώνη Eκπαιδευτικής Προτεραιότητας», σε περίπου 700 σχολεία σε όλη την Ελλάδα.

Αν αντιμετωπίσετε κάποιο πρόβλημα που αφορά την εγγραφή των παιδιών στο σχολείο, μπορείτε να στείλετε email, στη δική σας γλώσσα (όποια κι αν είναι αυτή), στη διεύθυνση eswg.greece@gmail.com.

Μπορούν τα παιδιά μου να συμμετέχουν στις Τάξεις Υποδοχής;

Πρώτα επιλέξτε την περιγραφή που σας ταιριάζει:

Δεν μένω σε επίσημη δομή φιλοξενίας προσφύγων. Μένω σε διαμέρισμα, ξενοδοχείο ή άλλου είδους κατάλυμα.

Μένω σε επίσημη δομή φιλοξενίας προσφύγων


Ποιό σχολείο στην Ελλάδα;


#####Αν ΔΕΝ μένετε σε επίσημη δρομή φιλοξενίας προσφύγων

Τον Ιούνιο, η Ελλάδα ζήτησε από τις οικογένειες προσφύγων να εγγράψουν τα παιδιά τους στο δημόσιο σχολείο. Αν έχετε ήδη εγγραφεί στο κοντινότερο σχολείο, το μόνο που χρειάζεται είναι να συνοδέψετε τα παιδιά σας σε αυτό το σχολείο στις 11 Σεπτεμβρίου, την πρώτη ημέρα της σχολικής χρονιάς.

Αυτή την πρώτη ημέρα, ένας ιερέας πραγματοποιεί την τελετή του «αγιασμού». Η ώρα αυτής της τελετής θα ανακοινωθεί έξω από το σχολείο σας.

Όλα τα παιδιά θα παρακολουθήσουν κανονικά τάξεις μαζί με Έλληνες μαθητές, μέχρι να αρχίσουν να λειτουργούν οι τάξεις υποδοχής, όπως προβλέπει ο θεσμός «Ζώνη Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας». Αυτό, πιθανότατα θα συμβεί τον Οκτώβριο.

Όταν αρχίσει το πρόγραμμα, το πιο πιθανό είναι τα παιδιά να παραμείνουν στο ίδιο σχολείο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όμως, μπορεί να χρειαστεί να πάνε σε άλλο κοντινό σχολείο, αν εκεί λειτουργήσουν τάξεις υποδοχής.

Πώς γράφω τα παιδιά μου στο σχολείο;

Αν τα παιδιά σας δεν έχουν εγγραφεί στο σχολείο, υπάρχει ακόμα χρόνος να το κάνετε.

Μπορούν να εγγραφούν οποιαδήποτε στιγμή μέσα στο σχολικό έτος.
Όμως για να εγγραφούν πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς πρέπει να επισκεφτείτε το πιο κοντινό σχολείο μεταξύ 1ης και 8ης Σεπτεμβρίου.

Μπορείτε επίσης να ζητήσετε βοήθεια από κάποια μη κυβερνητική οργάνωση.

Αν πάτε σε κάποιο σχολείο μόνοι σας και δεν μιλάτε Ελληνικά ή Αγγλικά, μπορείτε να έχετε μαζί σας αυτή την επιστολή (σε Ελληνικά, Αγγλικά, Αραβικά, Φαρσί και Ουρντού). Με την επιστολή αυτή ζητάτε την εγγραφή των παιδιών στο σχολείο.

Ποιά χαρτιά πρέπει να έχω μαζί:

Αποδεικτικά εμβολιασμών

Βεβαίωση μόνιμης κατοικίας. Ζητήστε βοήθεια στην κοινωνική υπηρεσία κάποιας μη κυβερνητικής οργάνωσης, για να πάρετε μια επίσημη βεβαίωση κατοικίας ή στείλτε μήνυμα στο Refugee.Info στο Facebook.

Αν μένετε σε ιδιωτικό διαμέρισμα, μπορείτε να έχετε μαζί έναν λογαριασμό ηλεκτρισμού ή τηλεφώνου, ως βεβαίωση κατοικίας.

Τρίπτυχο Προ-Καταγραφής ή Πλήρους Καταγραφής ή Άδεια Διαμονής των παιδιών. Το σχολείο θα κρατήσει μια φωτοτυπία.

Όταν πάτε στο σχολείο για την εγγραφή ή τις πρώτες ημέρες των μαθημάτων, θα πάρετε ένα έντυπο (πιστοποιητικό υγείας), με το οποίο πρέπει να επισκεφτείτε ένα δημόσιο κέντρο υγείας ή νοσοκομείο. Εκεί ένας γιατρός θα εξετάσει δωρεάν το παιδί σας και θα υπογράψει πάνω σε αυτό το χαρτί, ότι είναι υγιές και ότι μπορεί να αθληθεί. Στη συνέχεια θα πρέπει να πάτε αυτό το χαρτί πίσω στο σχολείο.


Φωτογραφία: Tyler Jump/ The IRC

Αν μένετε σε επίσημη δομή φιλοξενίας

Στα νησιά

Αν μένετε σε δομή φιλοξενίας στα νησιά, η Ελλάδα δεν έχει ακόμα σχεδιάσει το αν θα λειτουργήσουν τάξεις υποδοχής και σε ποια σχολεία.

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες στη δομή φιλοξενίας όπου μένετε και, όταν υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες, θα σας ενημερώσουμε και εμείς σχετικά.

Στην ηπειρωτική Ελλάδα

Γονείς που μένουν σε επίσημες δομές φιλοξενίας προσφύγων στην ηπειρωτική Ελλάδα, μπορούν να εγγράψουν τα παιδιά τους, ηλικίας 6 έως 15 ετών, στα απογευματινά τμήματα υποδοχής που ξεκινούν τον Οκτώβριο.

Τα τμήματα θα λειτουργούν από τις 2μ.μ. έως τις 6μ.μ. σε δημόσια σχολεία που βρίσκονται κοντά στις δομές φιλοξενίας. Τα μαθήματα περιλαμβάνουν: ελληνικά, αγγλικά, μαθηματικά, γυμναστική, καλλιτεχνικά, πληροφορική.

Αν τα παιδιά σας μιλούν κάποια Ελληνικά, μπορείτε να ζητήσετε την εγγραφή τους σε κοντινό σχολείο, όπου λειτουργεί τάξη υποδοχής, στο πλαίσιο του θεσμού «Ζώνη Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας». Το σχολείο θα πρέπει να βρίσκεται κοντά στο σημείο που μένετε ή να βρείτε έναν τρόπο μετακίνησης μέχρι αυτό.

Σε ορισμένα δημόσια σχολεία που βρίσκονται κοντά σε καταυλισμούς, θα λειτουργήσουν τάξεις υποδοχής, στο πλαίσιο του θεσμού «Ζώνη Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας». Για την εγγραφή των παιδιών στο σχολείο, ακολουθήστε τις οδηγίες που θα βρείτε εδώ.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ζητήσετε από τον Συντονιστή Εκπαίδευσης για τους Πρόσφυγες. Ο Συντονιστής Εκπαίδευσης για τους Πρόσφυγες είναι εκπαιδευτικός από το ελληνικό Υπουργείο Παιδείας και θα σε δομές φιλοξενίας προσφύγων, μετά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου.